Mejoeches

Mejoeches speelt in de volgende samenstelling: 


Jesse de Haas, piano 
Anna Janssen, viool 
Martha Mulder, zang 

Deze Maastrichtse muziekgroep
Mejoeches (Jiddisch voor "van goeie komaf") heeft haar sporen inmiddels meer dan verdiend, Sinds 1994 heeft violiste Anna Janssen na haar conservatoriumstudie samen met pianist Jesse de Haas haar muzikale hart verpand aan de Klezmer. Later kwam daar zangeres Martha Mulder bij, zodat het repertoire kon worden uitgebreid met Jiddische liederen, waarin gevoelens van verliefdheid, spot, vermaak en melancholie tot uitdrukking kwamen. Inmiddels is de formatie zover uitgebreid dat het voor de hand ligt dat de muzikale mogelijkheden van Mejoeches behoorlijk toegenomen zijn. 
Meeslepende melancholische melodieën en vrolijke dansmuziek worden in het programma van Mejoeches met elkaar verenigd.

&

Mejoeches presenteert zijn eerste cd.

Op vrijdag 20 juli 2001 is de eerste CD van de Limburgse klezmergroep ‘Mejoeches’ gepresenteerd.

Zes jaar geleden vonden Anna Janssen (viool), Jesse de Haas (piano), Martha Mulder (zang) elkaar in de Jiddische muziek, de klezmer. De Limburgse muzikanten werden onder anderen gecoached door de Canadees-joodse klezmerzanger Alan Merovitz, toen die in Nederland was. Inmiddels heeft de groep een breed repertoire van liederen uit de Oost-Europese, joodse traditie en sfeervolle luisterliederen die stammen uit het Jiddische theater. Klezmermuziek is romantisch, hartstochtelijk en virtuoos; ‘de klezmer’ is namelijk het woord voor de muzikant die zijn instrument laat praten, zingen en huilen. Mejoeches brengt deze muziek in zijn pure, akoestische vorm, met verrassende improvisaties.
Mejoeches - Jiddisch voor "van goeie komaf" - is ook de titel van het album. Het is de vrucht van zes jaar samenspelen, in Limburg en daarbuiten. De groep beet onder andere de spits af van het Klezmer Festival in Landgraaf en won de Lexor Award van het Lexor Theater in Heerlen.

De cd werd opgenomen in de stijlvolle ambiance van Hotel Oud Schin te Schin op Geul. Daar staat ook de mooie, oude Ibach-concertvleugel waar pianist Jesse de Haas het liefst op speelt.

De CD is te bestellen via het onderstaande telefoonnummer of bij Anna Janssen via email: mejoeches@zonnet.nl

Informatie en boekingen: 0031(0)433670133

Website van Mejoeches: klik hier

 


© Hans Hilberink 2001, 25-01-2008.